HPSSSB JOA IT Study Material

JOA IT Study Material Computer Fundamental MCQ

11) Which of the following is an output device?

A. Keyboard

B. Mouse

C. Light pen

D. VDU

Answer: (d) VDU

Explanation: The full form of VDU is the Visual Display Unit. It is a hardware output device that uses a cathode ray tube to display a visual image.

12) Which of the following is an input device?

A. Plotter

B. Printer

C. VDU

D. Mouse

Answer: (d) Mouse

Explanation: A mouse is a hardware input device that controls a cursor on a computer. With the help of the mouse, you can select, open, and move files, icons, folders, and text on the PC.

13) Which of the following is the extension of Notepad?

A .txt

B .xls

C .ppt

D .bmp

Answer: (a) .txt

Explanation: The .txt file extension is a standard text document extension that contains the unformatted text. It is the default file extension for the notepad.

14) BIOS is used?

A. By operating system

B. By compiler

C. By interpreter

D. By application software

Answer: (a) By operating system

Explanation: BIOS is used by the operating system. It is used to configure and identify the hardware in a system such as the hard drive, floppy drive, optical drive, CPU, and memory.

HPSSSB JOA IT Study Material

15) What is the mean of the Booting in the system?

A. Restarting computer

B. Install the program T

C. To scan

D. To turn off

Answer: (a) Restarting computer

Explanation: Booting is a process of the restart the computer. After restarting it, there is no software in the computer’s main memory.

16) A computer is accurate, but if the result of a computation is false, what is the main reason for it?

A. Power failure

B. The computer circuits

C. Incorrect data entry

D. Distraction

Answer: (c) Incorrect data entry

Explanation: None

17) The central processing unit is located in the _.

A. Hard disk

B. System unit

C. Memory unit

D. Monitor

Answer: (b) System unit

Explanation: The central processing unit is located in the system unit. The system unit controls the entire computer. It includes RAM, Processors, Optical drive, Power supply, Fans, Hardware, Peripheral devices, BIOS, etc.

HPSSSB JOA IT Study Material

18) Which one of the following groups contains graphical file extensions?

A. JPG, CPX, GCM

B. GIF, TCE, WMF

C. TCP, JPG, BMP

D. JPG, GIF, BMP

Answer: (d) JPG, GIF, BMP

Explanation: JPG, GIF, BMP are all extensions of graphical file. JPG stands for Joint Photographic Experts Group, GIF stands for Graphics Interchange Format, and BMP stands for Bitmap Image File.

19) Which of the following is equal to a gigabyte?

A. 1024 bytes

B. 512 GB

C. 1024 megabytes

D. 1024 bits

Answer: (c) 1024 megabytes

Explanation: One gigabyte is made up of 1024 megabytes. 1024 KB = 1 MB 1024 MB = 1 GB

20) How many bytes does 4 kilobytes represent?

A. 512

B. 1024

C. 4096

D. 8192

Answer: (c) 4096

Explanation: 1 kb = 1024 bytes in binary 4 kb = 4 x 1024 bytes = 4096 bytes

21) Which type of program acts as an intermediary between a user of a computer and the computer hardware?

A. Operating system

B. User thread

C. Super user thread

D. Application program

Answer: (a) Operating system

Explanation: An OS is a kind of program that acts as an intermediary for computer hardware and computer user. The purpose of an operating system is to provide a user-friendly and effective environment.

HPSSSB JOA IT Study Material

22) Which of the following is not one of the internal components of a CPU?

A. Control

B. sequencer

C. M-D-R M-A-R

D. Floppy disk

Answer: (d) Floppy disk

Explanation: Floppy disk is not an internal components of a CPU. It is a component of the secondary storage and external storage. It is a kind of data storage device.

23) What is the speed of computer measured in?

A. Nanoseconds

B. Kilo-seconds

C. Gigahertz

D. Megabytes

Answer: (c) Gigahertz

Explanation: The computer clock speed is normally calculated in gigahertz (GHz) or megahertz (MHz). a gigahertz is equal to one billion ticks per second, and a megahertz is equal to one million ticks per second.

24) What is the full form of RAM?

A. Remote Access Memory

B. Random Access Memory

C. Remote Access Memory

D. Random Access Memory Unit

Answer: (b) Random Access Memory

Explanation: The full name of RAM is random access memory. It is a hardware device located in a computer that stores data temporarily. Temporary means it only stores data for some time. RAM is also called main memory, primary memory, or system memory.

25) What is the full form of DRAM?

A. Dynamic Remote Access Memory

B. Dynamic Random-Access Memory

C. Dependent Remote Access Memory

D. Dependent Random-Access Memory

Answer: (b) Dynamic Random-Access Memory

Explanation: The full name of DRAM is dynamic random-access memory. It needs a refresh power to work and it has transistor and capacitor for the memory cell. It is used in video game consoles, networking hardware, and system memory, etc.

Download PDF

Click Here to download 800+ MCQ of Computer PDF

Click Here to Download PDF 1300+ HP & Indian GK PDF file

प्रतिदिन सरकारी नौकरी की अपडेट लेने के लिए हमारे WhatsApp ग्रुप में ऐड होने के लिए यंहा क्लीक करे

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *