Computer MCQ for JOA IT Exam

Computer MCQ for JOA IT Exam

1. A process is a _.

A. single thread of execution.

B. program in the execution

C. program in the memory

D. task

Answer: (b) program in the execution

Explanation: A process is a program that is executed by the threads. It consists of multiple threads of execution.

2. The word processing feature that catches most random typographical errors and misspellings is known as _.

A. Grammar checker

B. Spell checker

C. Word checker

D. None of the these

Answer: (b) Spell checker

Explanation: The word processing feature that catches most random typographical errors and misspellings is known as spell checker.

3. What is smallest unit of the information?

A. A bit

B. A byte

C. A block

D. A nibble

Answer: (a) A bit

Explanation: The smallest unit of the information is a bit. All information is stored in the computer as bits.

4. What is the decimal equivalent of the binary number 10111?

A. 21

B. 39

C. 42

D. 23

Answer: (d) 23

Explanation: Binary number is 10111.

= 1×24 + 0x23 + 1×22 + 1×21 + 1×20

= 1×16 + 0x8 + 1×4 + 1×2 + 1×1

= 16 + 0 + 4 + 2 + 1

= 23

5. What is the term for a temporary storage area that compensates for differences in data rate and data flow between devices?

A. Buffer

B. Bus

C. Channel

D. Modem

Answer: (a) Buffer

Explanation: Buffer is the temporary storage that can be used to compensate for a difference in data rate and data flow between devices. In other words, a buffer is an area of physical memory storage used to store data temporarily.

Computer MCQ for JOA IT Exam

This image has an empty alt attribute; its file name is WhatsApp-Image-2021-01-22-at-16.35.50-1024x576.jpeg

6. How many color dots make up one color pixel on a screen?

A. 265

B. 16

C. 8

D. 3

Answer: (d) 3

Explanation: Three color dots form a color pixel on a screen, and these are the following color dots: red, blue, and green. you can make any color from these 3 colors on the screen.

7. Which of the following values is the correct value of this hexadecimal code 1F.01B?

A. 35.0065918

B. 32.0065918

C31.0065918

D. 30.0065918

Answer: (d) 31.0065918

Explanation: B and F are equal to 11 and 15 respectively.

Therefore, equivalent decimal number is,

= (1F.01B)16

= (1×161 + 15×160 + 0x16-1 + 1×16-2 + 11×16-3)10

= (16 + 15 + 0 + 0.00390625 + 0.00268554688)10

= (31.0065918)10

Computer MCQ for JOA IT Exam

8. How is the data stored on the diskette?

A. Ink Laser

B. bubbles

C. Magnetism

D. Circuits

Answer: (c) Magnetism

Explanation: The data is stored on the diskette in magnetism form. A diskette is a removable data storage, and it is used with the PC.

9. Which of the following is the smallest visual element on a video monitor?

A. Character

B. Pixel

C. Byte

D. Bit

Answer: (b) Pixel

Explanation: A pixel is the smallest portion of the screen. The name Pixel is made from the “Picture element” and is also called the PEL. All screen is made by putting millions of pixels together in a matrix form.

10. Which of the following natural element is the primary element in computer chips?

A. Silicon

B. Carbon

C. Iron

D. Uranium

Answer: (a) Silicon

Explanation: Silicon is the primary element in computer chips. Silicon is a highly pure element which is now perfect for the massive computer chip industry. It is cost efficent and easy to use.

Click Here to download 600 MCQ of Computer PDF

Click Here to Download PDF 1300+ HP & Indian GK PDF file

प्रतिदिन सरकारी नौकरी की अपडेट लेने के लिए हमारे WhatsApp ग्रुप में ऐड होने के लिए यंहा क्लीक करे

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top